Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ


Ο Θυμός & η Οργή προκαλούνται όταν μέσα σε κάποια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση το άτομο βιώνει την δυσαρέσκεια.
Στη Παιδική ηλικία οι καταστάσεις διαφοροποιούνται & εκφράζεται με άλλους τρόπους το συναίσθημα της Οργής & του Θυμού.
Στην Αρχή της Ζωής του Βρέφους αντιδρά και επικοινωνεί μαζί μας, μέσω του κλάματος.
Στο Πρώτο έτος παρατηρούνται εκρήξεις οργής με τη μορφή αυτοκαταστροφικών ενεργειών ( κλαίει ασταμάτητα, χτυπιέται στο πάτωμα ). Στη συνέχεια στρέφει τις ενέργειες του προς τα πρόσωπα που αποτρέπουν τις ενέργειες του.
Η Επιθετική ενέργεια έχει να κάνει, με την πρόκληση ζημιάς, πόνου η’ άγχους.
Στην Προσχολική ηλικία η εχθρική επιθετικότητα, εκφράζεται πρώτα στους γονείς κι ύστερα στους συνομηλίκους.
Το ένστικτο για αυτοπροστασία οδηγεί τον άνθρωπο, πολλές φορές, στην οδό της επιθετικότητας.
Αρκετές φορές, η επιθετικότητα, έχει να κάνει με τη μίμηση προτύπων. Η παρατήρηση αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς έχει ως αποτέλεσμα την άμεση σύγχηση των αναγκών του ατόμου. ( η τηλεόραση σε εικόνες βίας ).
Οι Αυστηρές ποινές που χρησιμοποιούν οι γονείς για να συμμορφώσουν τα παιδιά τους, φαίνεται να τα οδηγεί ακόμα πιο κοντά στην επιθετική συμπεριφόρα η’ ίσως & στην εγκληματική!..
Η Τιμωρία προκαλεί συναισθηματική Αναστάτωση. Απαγορεύει στο παιδί να λειτουργήσει & αυτό αν δεν γίνει σωτά, μπορεί να βραχυκυκλώσει το παιδί.
Ένα Λανθασμένο Πρότυπο Μίμησης , είναι οι Γονείς που μαλώνουν μπροστά στα παιδιά, κι έτσι εύκολα υιοθετούν αυτόν τον τρόπο μίμησης, ως ιδανικό να λύνουν τις διαφορές τους κι εκείνα.
Από την άλλη μεριά, η μεγάλη Ανοχή των γονέων να το αφήνουν να εκφράζει ελεύθερα την επιθετικότητα του, το οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές & καταστάσεις.
Μια Αποτελεσματική Αντιμετώπιση από την Πλευρά των Γονέων είναι η Καθημερινή Συζήτηση & Κατανόηση των Συναισθημάτων του παιδιού. ( πως νιώθει όταν εκφράζει επιθετικότητα, γιατί πιστεύει ότι είναι σωστός ο τρόπος του). Ο Γονιός που θα Καταφέρει να Προσαρμόσει την Ψυχική του Κατάσταση σε συνάρτηση με τη Συναισθηματική Κατάσταση του Παιδιού, θα Δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις, τόσο στον τρόπο συμπεριφοράς του παιδιού του όσο & θα το Παροτρίνει να μάθει να Σέβεται τις Ανάγκες των Συνομιλήκων του, των Γονέων του & με όποιο άλλο Άτομο έλθει σε Επαφή.
Οι Κοινωνικές Αλληλεπιδράσεις Πάντα θα Διαδραματίζουν την Γέφυρα Επικοινωνίας & Κάθε Χάσμα θα μπορεί να Γεφυρώνεται, Όταν Εμείς οι Ίδιοι , Δείξουμε στο Παιδί μια Σωστή Στάση Συμπεριφοράς & Συνεργασίας!..

Καλώς Ήρθατε!!
Με Υγεία & Αγάπη!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου