Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Οι κυριότερες Ομάδες Συναισθηματικών Διαταραχών


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι Ομάδες Συναισθηματικών Διαταραχών που Εκδηλώνονται στην Παιδική Ηλικία είναι:
Α. Διαταραχές συναισθήματος: διαταραχή άγχους του αποχωρισμού, διαταραχή φοβικού άγχους, διαταραχή κοινωνικού άγχους, διαταραχή που σχετίζεται με την αντιπαλότητα μεταξύ αδελφών, άλλες διαταραχές όπως διαταραχή της ταυτότητας, διαταραχή υπερβολικού άγχους, αντιπαλότητα μεταξύ συνομηλίκων.
Β. Διαταραχές διαγωγής και του συναισθήματος: διαταραχή διαγωγής καταθλιπτικού τύπου, μεικτές διαταραχές διαγωγής και συναισθήματος (άγχος, φόβος, ιδεοληψίες ή ψυχαναγκασμοί, αποπροσωποποίηση ή αποπραγματισμός, φοβίες ή υποχονδρίαση)
Γ. Άλλες διαταραχές που συνδέουν το συναίσθημα και την συμπεριφορά: μη οργανική ενούρηση, μη οργανική εγκόπρηση, διαταραχές της σίτισης, πίκα, διαταραχές στερεοτυπικών κινήσεων, τραυλισμός, ταχυλαλία, και άλλες όπως ονυχοφαγία, σκάλισμα της μύτης, δακτυλοχειλία.
Συνοπτικά οι συναισθηματικές διαταραχές συνδέονται με: άγχος, δυσλειτουργικές συνήθειες, διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη, φόβοι/ φοβίες, έμμονες ιδέες- καταναγκαστικές συμπεριφορές, διατροφικές διαταραχές, εγκόπρηση, ενούρηση και κακοποίηση του παιδιού και μπορούν να χωριστούν σε διαταραχές που χαρακτηρίζονται από επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά και αφορούν στις διαπροσωπικές σχέσεις, στις σχέσεις δηλαδή του παιδιού με τα πρόσωπα το περιβάλλοντός του, και σε διαταραχές που χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, αναχαίτιση, δυσφορία και δυστυχία και αφορούν στη σχέση του παιδιού με τον εαυτό του, λειτουργούν δηλαδή σε ενδοπροσωπικό επίπεδο.
Οι κυριότερες συναισθηματικές διαταραχές είναι η διαταραχή του άγχος αποχωρισμού (συνδέεται με άγχος ότι κάτι κακό θα συμβεί κατά την αποχώρησή του από το άτομο στο οποίο είναι προσκολλημένο) και η διαταραχή του φοβικού άγχους.
Έχετε Άτομα στο Περιβάλλον Σας με κάποια όμοια Διαταραχή ?..
Μιλήστε - Επικοινωνήστε - Μάθετε!!..
Οι Λύσεις Είναι Πάντα Θέμα Κοινωνικού Περιεχομένου!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου